FAQ
Frequently asked questions - Dronemoments
Regelmatig zien we bij Dronemoments dezelfde vragen voorbijkomen.
Meestal hebben deze betrekking tot onze drone services. De meest voorkomende vragen beantwoorden we op deze FAQ pagina.
Andere vragen? Wij staan voor je klaar!
Waarom vliegen jullie altijd met twee drone operators?
Welke drone kan ik het beste bij jullie services boeken?
Het type drone hangt sterk af van het soort opname en de omstandigheden tijdens die dag. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er tijdens een filmdag veel wind staat. In dat geval kiezen wij een zwaardere drone omdat dit een stabieler beeld op zal leveren. Maar in het geval van een bruiloft kan het zo zijn dat geluid een rol speelt. Dan kiezen we voor een drone met low-noise propellers om de gasten zo min mogelijk af te leiden. Tevens geeft dit dan ook het meest natuurlijke beeld weer van dat specifieke moment. Mocht je een specifiek of uitgebreider advies willen vul dan ons contact formulier in. Omschrijving daarbij dan duidelijk uw situatie en de gewenste resultaten.
Bij welk weertype kan er niet gevlogen worden?
Dronemoments heeft de beschikking over meerdere klassen drones. Per type drone verschilt het wat de maximale capaciteit is. Wind en regen zijn hierbij de grootste en meest bepalende factor. De Mavic pro Platinum zetten wij bijvoorbeeld in tot maximaal windkracht 4 -5, terwijl anderzijds onze DJI Inspire 2 gemakkelijk windkracht 5-6 aan kan. Geen enkele drone kan tegen regen of vocht. Dit betekend dat wanneer het regent de opnamen niet door kunnen gaan. In de regel is dit enkele dagen vooraf al goed in te schatten.
Waar in Nederland mag je vliegen met een drone?
Ben ik als bedrijf verzekerd tijdens drone opnamen?
Een ROC-light aangevuld met een ontheffing of een RPA-L stelt je in staat om commercieel en verantwoord deel te nemen aan het luchtruim. Wanneer je een drone bedrijf inhuurt is het zeer belangrijk dat deze een dergelijke ROC-light met ontheffing of RPA-L in bezit heeft. Indien dit niet het geval is ben je als opdrachtgever alsnog aansprakelijk voor alle eventuele schade. Dronemoments is gecertificeerd als ROC-light en in bezit van een ontheffing met een uitgebreide verzekering.
Welke regelgeving is van toepassing?
Waar in het buitenland mag je met een drone vliegen?
Buiten Nederland, maar binnen de EU gelden op dit moment verschillende regel- en wetgevingen voor drones. In België zijn de regels bijvoorbeeld een stuk strenger en de vliegmogelijkheden beperkter. Het ziet er naar uit dat in 2019 de regelgeving voor de gehele EU gelijk zal gaan worden. Buiten de EU is er vaak een lokaal geldend certificaat nodig. Bij elk verzoek dat plaatsvind in het buitenland zullen wij bekijken wat er nodig is om legaal te kunnen vliegen. Het kan zijn dat er door een langere procedure gegaan dient te worden. Voor een drone opname buiten Nederland is het daarom belangrijk tijdig contact met ons op te nemen.
Hoe lang kunnen jullie maximaal vliegen en opnemen?
Dit verschilt per drone en hangt af van het weer. Onze Inspire 2 kan 20 á 25 minuten aaneengesloten vliegen voordat de accu’s verwisseld dienen te worden. De Phantom 4 pro Obsidian kan 25 á 30 minuten in de lucht blijven alvorens de accu verwisseld moet worden. Daarnaast is het mogelijk om onbeperkt door te vliegen omdat de overige accu’s tijdens de vliegtijd kunnen opladen.
Hoe lang is een draaidag voor Dronemoments?
Bij Dronemoments kijken we per opdracht hoeveel uur er ongeveer nodig is voor het gewenste eindresultaat. Wij zijn per uur op locatie te boeken met een minimum van 2 uur. Dat geeft veel vrijheid en voorkomt onnodige kosten bij onze opdrachtgever. Wij kunnen zo lang als nodig is met de drones op locatie zijn.
Belangrijk om te weten is dat de “locatie tijd” niet gelijk staat aan de “vliegtijd”. Zo is er bijvoorbeeld ook voorbereidingstijd nodig en zal er vooraf een vluchtplan gemaakt dienen te worden. Dit is allemaal erg situatie afhankelijk maar flexibel in te plannen.