FAQ

Frequently asked questions - Dronemoments

Regelmatig zien we bij Dronemoments dezelfde vragen voorbijkomen.
Meestal hebben deze betrekking tot onze drone services. De meest voorkomende vragen beantwoorden we op deze FAQ pagina.
Andere vragen? Wij staan voor je klaar!

Waarom vliegen jullie altijd met twee drone operators?

Als professioneel filmmaker wil je altijd een vloeiende opname maken. Een drone vliegt in een complexe opname soms met een vrij hoge snelheid nabij obstakels. De taak van de tweede operator is in dit geval om te zorgen dat de piloot zich volledig kan concentreren op de opname. Hij hoeft zo minder te letten op obstakels en dit komt natuurlijk de kwaliteit van de videobeelden ten goede. Daarnaast maakt dit het vliegen een stuk veiliger en is dit bij bijvoorbeeld een laagvlieggebied zelfs een verplichting.

Welke drone kan ik het beste bij jullie services boeken?

Het type drone hangt sterk af van het soort opname en de omstandigheden tijdens die dag. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er tijdens een filmdag veel wind staat. In dat geval kiezen wij een zwaardere drone omdat dit een stabieler beeld op zal leveren. Maar in het geval van een bruiloft kan het zo zijn dat geluid een rol speelt. Dan kiezen we voor een drone met low-noise propellers om de gasten zo min mogelijk af te leiden. Tevens geeft dit dan ook het meest natuurlijke beeld weer van dat specifieke moment. Mocht je een specifiek of uitgebreider advies willen vul dan ons contact formulier in. Omschrijving daarbij dan duidelijk uw situatie en de gewenste resultaten. 

Bij welk weertype kan er niet gevlogen worden?

Dronemoments heeft de beschikking over meerdere klassen drones. Per type drone verschilt het wat de maximale capaciteit is. Wind en regen zijn hierbij de grootste en meest bepalende factor. De Mavic pro Platinum zetten wij bijvoorbeeld in tot maximaal windkracht 4 -5, terwijl anderzijds onze DJI Inspire 2 gemakkelijk windkracht 5-6 aan kan. Geen enkele drone kan tegen regen of vocht. Dit betekend dat wanneer het regent de opnamen niet door kunnen gaan. In de regel is dit enkele dagen vooraf al goed in te schatten. 

Waar in Nederland mag je vliegen met een drone?

Niet overal mag je met een drone vliegen. Het luchtruim is in verschillende zones opgedeeld. Er zijn bijvoorbeeld CTR gebieden (vliegvelden, stadscentra) waar pertinent niet gevlogen mag worden. Daarnaast kan je te maken krijgen met een laagvlieggebied. Hier gelden dan aangepaste regels voor, zoals aangepaste vlieglimieten voor drones. Bij Dronemoments kunnen wij wel om toestemming vragen bij de desbetreffende luchtvaart instantie. Wellicht kan de dronevlucht dan toch op een veilige manier doorgang vinden.

Ben ik als bedrijf verzekerd tijdens drone opnamen?

Een ROC-light aangevuld met een ontheffing of een RPA-L stelt je in staat om commercieel en verantwoord deel te nemen aan het luchtruim. Wanneer je een drone bedrijf inhuurt is het zeer belangrijk dat deze een dergelijke ROC-light met ontheffing of RPA-L in bezit heeft. Indien dit niet het geval is ben je als opdrachtgever alsnog aansprakelijk voor alle eventuele schade. Dronemoments is gecertificeerd als ROC-light en in bezit van een ontheffing met een uitgebreide verzekering.

Welke regelgeving is van toepassing?

In zowel Nederland, de EU als wereldwijd is veel regelgeving voor het vliegen met een drone. Welke regelgeving van toepassing is hangt sterk af van de opname locatie. Bij een filmproductie dat binnen een laagvlieggebied valt zal anders gevlogen worden dan bij een opname in een zogenoemde “G klasse” zone. Bij elk verzoek voor een filmopname of dronevlucht maken wij vooraf een vluchtplan. Hierin zal de actuele en specifieke regelgeving beschreven worden.

Waar in het buitenland mag je met een drone vliegen?

Buiten Nederland, maar binnen de EU gelden op dit moment verschillende regel- en wetgevingen voor drones. In België zijn de regels bijvoorbeeld een stuk strenger en de vliegmogelijkheden beperkter. Het ziet er naar uit dat in 2019 de regelgeving voor de gehele EU gelijk zal gaan worden. Buiten de EU is er vaak een lokaal geldend certificaat nodig. Bij elk verzoek dat plaatsvind in het buitenland zullen wij bekijken wat er nodig is om legaal te kunnen vliegen. Het kan zijn dat er door een langere procedure gegaan dient te worden. Voor een drone opname buiten Nederland is het daarom belangrijk tijdig contact met ons op te nemen.

Hoe lang kunnen jullie maximaal vliegen en opnemen?

Dit verschilt per drone en hangt af van het weer. Onze Inspire 2 kan 20 á 25 minuten aaneengesloten vliegen voordat de accu’s verwisseld dienen te worden. De Phantom 4 pro Obsidian kan 25 á 30 minuten in de lucht blijven alvorens de accu verwisseld moet worden. Daarnaast is het mogelijk om onbeperkt door te vliegen omdat de overige accu’s tijdens de vliegtijd kunnen opladen.

Hoe lang is een draaidag voor Dronemoments?

Bij Dronemoments kijken we per opdracht hoeveel uur er ongeveer nodig is voor het gewenste eindresultaat. Wij zijn per uur op locatie te boeken met een minimum van 2 uur. Dat geeft veel vrijheid en voorkomt onnodige kosten bij onze opdrachtgever. Wij kunnen zo lang als nodig is met de drones op locatie zijn.
Belangrijk om te weten is dat de “locatie tijd” niet gelijk staat aan de “vliegtijd”. Zo is er bijvoorbeeld ook voorbereidingstijd nodig en zal er vooraf een vluchtplan gemaakt dienen te worden. Dit is allemaal erg situatie afhankelijk maar flexibel in te plannen.

  • +31 (0)6 83 799 213
  • info@dronemoments.nl
  • The Hague, Netherlands

© All rights reserved